Szerző Téma: Feketelista  (Megtekintve 1626 alkalommal)

Nem elérhető SnooP

  • 1798
  • SnooP
    • Profil megtekintése
Feketelista
« Dátum: 2015. Április 18. - 22:05:53 »
0
Feketelista
 
Sziasztok!
Akik régebb óta itt vannak vagy olvasták már az RP szervereknél a szabályzatot azok tudhatják, hogy volt olyan, hogy Feketelista. Mivel ez az ötlet felmerült most nemrég is és az eddig meglévő feketelista már koránt sem aktív ezért úgy gondoltam, hogy jó volna megint ezt beizzítani újra.
Mi a feketelista?
A feketelista, bár a neve is elárulja olyan szervereket tartalmazó lista, amely a közösség által felállított mércét nem ütik meg, nem elég minőségi színvonalat hoz szerepjátszás terén.
Miért hasznos a feketelista?
Ezt a listát a közösség állíthatja fel. Az ő érdekeiket hivatott szolgálni, vagyis a nem minőségi, \"nonRP-s\" szervereket hivatott kiszűrni ezáltal igényes szerverek szerepelhetnek a fórumon. Ezzel elkerülhetjük a vitákat az egyes \"kétes\" szerverekkel kapcsolatban és nem utolsó sorban, segítséget nyújt azoknak a szervereknek akik tényleg értéket képviselnek a szerepjátszással foglalkozó szerverek közül és így a kevésbé megérdemelt, ámde sok játékossal rendelkező szerverek helyett esélyük van nagyobb játékosszámra szert tenni, ezáltal érdemesebb lesz mindenkinek minőségi szervert nyitni és így fejlődhetne a színvonala is a magyar SAMP szerepjátszásnak.
Hogy jelenthetek szervert a feketelistára?
Ahhoz, hogy egy szerver a feketelistára kerüljön komoly érveket és indokokat kell felsorakoztatni és bizonyítékot is mellékelni. A vádaskodás nem megengedett.
Első lépésként ki kell tölteni az alábbi sablont:
 

Jelentő neve:
Jelentett szerver:
Indok:
Bizonyíték(kép, videó, log, beszélgetés):
Megjegyzés(nem kötelező):

 
Ezt a mintát ide főposztba kell írni.
-Ezután egy adott moderátor elindít egy témát a te általad leírt mintával és hozzáad egy szavazást. Ide érkezhetnek a felhasználók által leírt személyes vélemények is, ezek is befolyásolják az adott szerver elbírálását.
-A szavazás egészen egy hétig (7 napig) lesz érvényes utána az adott moderátor lezárja a témát. A téma fel lesz terjesztve a staffhoz is és annak arányában, hogy mik a vélemények, a szavazatok száma, az indok és a staff véleménye a szerverről születik egy elbírálás ami az indított témába fel lesz tüntetve. Itt megjegyezném, ha esetleg egy staff tagnak a szerveréről van szó az illető ilyen esetben kimarad az elbírálásból a teljesen objektív szavazás végett és az esetleges félreértések miatt is.
-Miután ez megtörtént, ha úgy lett megítélve, hogy jogerős a kérvény akkor ebbe a főposztba a többi szerver alá kikerül az új szerver neve és az indok és hogy mikor történik szabályszegés azzal a móddal(bővebben lent),
-Az elbírálás után a témát archiválja az adott moderátor.
-Végezetül a moderátor feladata az, hogy az archivált téma főcímét módosítva kiírja a két lehetséges okot attól függően, hogy hogy történt a szavazás:
 
[ELFOGADVA] - Ilyenkor a szerver fekete listára kerül
[ELUTASITVA] - Ilyenkor a téma nem kerül feketelistára csak archiválódik.

 
Pár figyelmeztetés a kérvényezőkhöz:
1.Aki vádaskodik, személyes sérelmei vannak és úgy indítja a témát, hogy nincsen semmi bizonyítéka a hozzászólása törlődik és nem indul szavazás.
2.Ide a főposzt alá, a jelenteni kívánt szervernél a sablonon kívül ne írj mást. Ha valamit esetleg meg akarsz jegyezni arra ott van a megjegyzés.
3.Mint fentebb is említettem számítanak a vélemények és a szavazatok, de a végső elbírálást a staff hozza meg, hogy ne történjen semmilyen manipulatív tevékenység egy szerver elbírálását illetően.
4.Mindenki próbáljon kulturáltan nyilatkozni az adott szerverrel kapcsolatban indított szavazáskor.
5.Mielőtt indítanál egy kérvényt az adott szerverrel kapcsolatban nézz szét majd az archívumban, hogy nem-e lett már elfogadva vagy elutasítva-e az adott szerver.
6.Ha egy szerver nem kerül a feketelistára ne indíts neki újból kérvényt, mert a téma jogerősen el lett bírálva és felesleges újból kérvényezni. Ilyenkor a kérvény törlődik.
Fekete listás szerverekkel történő szabályszegés
Nos fentebb írtam, hogy ha egy szerver feketelistára kerül a moderátor feltünteti annak nevét/indokát/a feketelistán lévő szerverrel történő szabályszegést. Ezt a szabályszegést szeretném kicsit bővebben kifejteni.
Mint ugyebár tudjátok van egy-két ritka szerver amik jelenleg is feketelistán vannak. Ilyen szerverek alatt nagy kaliberű szervereket kell érteni, mint például a SeeRPG vagy a Goudlyn RPG. Ezeknél a szervereknél úgymond \"teljes körű\" tiltás van, vagyis tilos témát nyitni, segítséget kérni, hirdetni. Most egyesek azt gondolhatják, hogy ez nem fair, minden szerverrel így kellene csinálni, ám ezzel a fórum vezetősége nem ért egyet. Ezek a szerverek úgymond \"vírusként\" terjedtek el és nagyon lerombolták a magyar színvonalat és hogy ezt megakadályozzuk ezért kaptak teljes körű tiltást. Viszont ezekkel ellentétbe lehet van egy olyan szerver amelyik egy külföldi módból építkezve, egy edit szerver ám a színvonal közel sem magas és ez a szerver felkerül a feketelistára. Ilyenkor ez a szerver nem teljes körű tiltást kap csak részlegest, mivel nincs elterjedve a mód, nem okozza a színvonal romlását.
Mi határozza meg azt, hogy egy szerver teljes körű tiltást vagy részlegest kap?
Nagyon egyszerű a válasz: teljes körű tiltást az a szerver kap aki egy már feketelistán lévő teljes körűen \"elítélt\" szerverből editel, megragad részleteket vagy csak szimplán anélkül, hogy módosítana valamit a módot elindítva hirdeti szerverét. Részleges tiltás pedig azoknak jár akik egy nem teljes körűen \"elítélt\" módból ragadnak ki részleteket vagy azzal indítanak szervert. Az ő hibájuk annyi csak, hogy a színvonal alacsony és úgy ítélte meg a közösség(és abba beletartozik a staff is), hogy feketelistára illene.
És akkor itt el is értünk amiről az alcím szól:Milyen szabályszegést lehet elkövetni és mi büntetés az ilyen feketelistás szerverekkel?
Teljes körűen elítélt szerver esetén lévő szabályszegések:

-Tilos a segítségkérés


-Tilos a hirdetés


-Tilos bármilyen editelésének hirdetése


-Tilos bármilyen editelés publikációja


-Tilos a részleges szerverek publikációja



Részlegesen elítélt szerverek esetén lévő szabályszegések:

-Tilos a hirdetés



Mindkét esetben a büntetés az az adott téma törlése lesz
És kérdezhetitek miért van az, hogy a részlegest csak hirdetni nem lehet? Egyszerű a válasz, a részlegesből lehet tanulni anélkül, hogy attól tartanánk, hogy több tíz ilyen szerver fogja rontani a színvonalat, míg a másik esetében sajnos ez nem engedhető meg, hogy a színvonal megmaradjon és korlátozni is lehessen. És ha netán a részlegesből is elterjed egy ilyen vírus publikáció esetén a kategória módosul és ilyenkor teljes körű elbírálás szól az adott szerver ellen is.
Felebezés
Ha valaki úgy érzi, hogy nem volt jogerős a témájának az elítélése egyszer megteheti azt, hogy felebez, de ide is ugyan olyan komoly indokok kellenek, mint a jelentéshez. Ez is ugyan így jöhet ide főposztba.
Minta:
 

Felebező neve:
Felebezni kívánt szerver:
Indok:
Ellenérv a felsorolt bizonyítékok ellen(több bizonyíték esetén mindegyiket meg kell érvelni):
Megjegyzés(nem kötelező):

 
A fenti megjegyzés ugyan így vonatkozik ide is.
Ha egy szerver már másodjára kíván felebezni és az első felebezés elutasítva lett akkor a poszt törlődik.
Eddig feketelistás szerverek
Spoiler for Kattints ide a listáért!:
Szerver neve         
SeeRPG
GoudlynRPG
Indok
A publikált mód által amely vírussá nőtte ki magát a magyar szerepjáték rombolása
Teljes körűen tiltott mód(SeeRPG) editelése
Tiltás
Teljes körű tiltás
Teljes körű tiltás
Eddig felebezett szerverek
Spoiler for Kattints ide a listáért!:
Szerver neve         
Jelenleg nincs
Indok
A sablonban lévő indok
Felebezést adta
Staff tag neve
Végszó
Remélem hasznos lesz ez a kis frissítés a felhasználók számára. Bármilyen módosítással kapcsolatos ötletekkel nyugodtan írhattok nekem vagy bármelyik staff tagnak privát üzenetben vagy az Ötletek a fórum fejlesztése című témában. A leírás módosításának a jogát fenntartom!
 

Üdv

RusH.

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal