Szerző Téma: Boldog Halloween-t  (Megtekintve 959 alkalommal)

Boldog Halloween-t
« Dátum: 2013. November 02. - 20:35:51 »
+1
Hali

Így Utólag is Boldog Halloween-t


Leírás:




A halloween õsi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsõsorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.

Az ünnep õse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendõ „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák. [1]


Searchtool right.svg     Lásd még: Lindow-i férfi


A Halloween ünnepben idõvel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennõjének ünnepe és a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap, a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögûzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiûzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból, valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, amit õk az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élõ emberekhez az alvilágból. [2]


Ehhez a naphoz közel ünneplik a katolikus keresztények a Mindenszentek napját (november 1-jén) és protestánsokkal együtt a Halottak napját (november 2-án).


A kereszténység terjedésével az ókerkeresztény szokásokat a pogány ünnepekhez igazították az õsi szokások betiltása helyett. Így a egykori kelta halottkultuszhoz kapcsolódó téli napéjegyenlõség idõpontjában megtartott pogány ünnep a keresztény mindenszentek ünnepe lett (omnium sanctorum). III. Gergely pápa a 800-as években „a Szent Szûz, minden apostol, vértanú, hitvalló, s a földkerekségen elhunyt minden tökéletes igaz ember” emléknapját november 1-re helyezte át. [3]


Szent Patrik mûködésének hatására, aki az 5. század második felében tevékenykedett misszionáriusként Írországban, a kereszténység és a kelta pogányság keveréke, a Culdee-i kelta kereszténység (en) jött létre. Az õsi druida hit megfért az új tanításokkal és egészen addig virágzott, míg az angol hódítók el nem foglalták és meg nem semmisítették. Írországban október 31. éjszakája a mindenszentek éjszakája All Hallow\'s Eve nevet kapta. November elsõ napja volt a keresztény ünnepnap a mindenszentek napja All Saints\' Day vagy All Hallow\'s Day.

 


[hs width=300 height=300]http://blog.ibs-b.hu/wp-content/uploads/2012/10/halloween-haunted-house.jpg[/hs]
Üdv ClimaCool \"noche-de-Halloween-150x150.jpg\"
« Utoljára szerkesztve: 2013. November 02. - 20:45:47 írta <[£u$ta]> »

Nem elérhető Rupert

  • 2301
    • Profil megtekintése
Boldog Halloween-t
« Válasz #1 Dátum: 2013. November 02. - 20:36:26 »
+4
Magyarországon nincs Halloween.

Boldog Halloween-t
« Válasz #2 Dátum: 2013. November 02. - 20:42:19 »
+3
Te most komolyan ennek mi a f*sz értelme volt? Értem, hogy off telep meg minden, de akkor is egy kibaszott SA:MP fórum nem egy facebook fal.
Annyira nem értem mi értelme van az ilyeneknek, pláne, hogy Halloween sehol nem ünnep vagy valami, csak egy nap, fõleg Európában. Ez kb olyan, mintha kiírnád, hogy boldog október 31.-ét. Ha még aznap kiírod chatbe akkor oké, mondjuk nincs több értelme, mint annak, hogy \"Szép napot\", de oké. De komolyan minek kell utólag nyitni egyetlen egy kicseszett mondatnak egy témát?

Boldog Halloween-t
« Válasz #3 Dátum: 2013. November 02. - 20:42:56 »
0
És ?Kimondta hogy Magyarországiaknak?
Vannak a Fórumon Kárpátaljaiak,Angolok,Magyarok,Olaszok,Szlovákok,És talán még 1-2 Ruszki is Akad ...

Nem elérhető lusta19

  • 9084
  • £u$taÐi$znó
    • Profil megtekintése
Boldog Halloween-t
« Válasz #4 Dátum: 2013. November 02. - 20:44:49 »
+2
Direkt el  lett mondva ne nyiss idióta témákat. Gentle , csabesz meg én nem véletlen írtunk neked privát üzenetet evvel kapcsolatban.
De látom nem sokat fogtál fel belõle.
És mi ez a szar spoilerbe?? Nagyon kellet bele ez a sikítós foss.  Meg ez a kibaszott nagy kép is . Szépen megszerkesztett téma ez. De zárok .  :facepalm:
Istenem

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal